2022. december 30., péntek

Filmajánló: AZ UTOLSÓ VAKÁCIÓ (2006)

A két ünnep közötti időszak - egyben az év - utolsó napjaira itt egy tüneményesen kedves és igazi téli film! 
Annyira jó a töltése és annyira illik az évzáró és évnyitó időszakhoz is, hogy tényleg érdemes róla írnom néhány sort. 
Nem új, 2006-os, de én eddig nem találkoztam vele, most is szinte véletlenül jelent meg a horizontomon, amikor direkt ilyen időszakban játszódó filmeket kerestem.

Az alaphelyzet - a maga szélsőségessége ellenére - nem ismeretlen, sokan feldolgozták már sokféle eredménnyel, szerintem ez az egyik legjobb verzió a maga műfajában. 
Arról szól, hogy gyakran csak a halál árnyékában kezd el az ember változtatni és változni.
Georgia Byrd (Queen Latifah) eladó egy áruházban, szakács szeretne lenni és titkon szerelmes egy kollégájába, de csak álmodozik arról arról, milyen lenne, ha az álmai megvalósulnának, nem mer tenni értük. Egészen addig, amíg ki nem mondanak róla egy halálos diagnózist, és már nincs veszítenivalója.

Ne ijedjetek meg, ez nem dráma, bár van mélysége, mégis egy könnyed és ízig-vérig feel-good vígjáték, némi romantikával. Végig nevetős, bár nem olyan térdet csapkodóan, annál finomabban.
Olyan jó benne látni, ahogy az egós önérvényesítő minták helyét felváltja az őszinteség és az öröm, a színjátékok nélküliség és a felszabadultság pedig ragályosnak bizonyul. :)


Ilyen vitalitással, természetes önazonossággal megélt Új Évet kívánok Nektek, nekünk – azt hiszem, még film nélkül is visszaadja a lényeget ez a „rajongói” (nem hivatalos) plakát.

"Legközelebb...
többet nevetünk,
többet szeretünk
és nem leszünk ilyen félősek."

A legközelebbre pedig nem kell várni! ;)

**

Az utolsó vakáció (Last Holiday, 2006)

R: Wayne Wang


Angol nyelvű előzetes. (Nem leltem magyar nyelvűt, de ha ha a bemutatót nem is, magát a filmet biztos, hogy meg lehet találni magyarul).

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése