2023. január 19., csütörtök

Filmajánló: BAGGER VANCE LEGENDÁJA (2000)

Vannak filmek, melyek első megnézésre nem ütnek akkorát. Olyan „elmegy, de semmi különös” kategóriába soroltam anno Robert Redford most már több mint húszéves rendezését is. Aztán újranézve kiderült, hogy megértem a mondandójára. :)

A film – és az alapjául szolgáló Steven Pressfield regény - két zsánert ötvöz: egyik oldalról sportfilm, a másikról misztikus (inkább spirituális, mint fantasy töltéssel). 
Az amerikai Délen játszódik az első világháború és a gazdasági világválság körüli időkben. Főhőse, Junuh (Matt Damon milyen fiatal még itt!), golfbajnokból megtört háborús veterán, majd – némi lokálpatrióta összefogás és főként egy különös figura, a címszereplő (Will Smith) segítségével - nagy visszatérő lesz.  

Bagger Vance megtanítja, hogyan játsszon „jól” - nem is az adott sport, hanem a „nagybetűs” Játék tágabb fogalma és tiszta minősége értelmében. Melyben a mező sokkal több a golfpályánál, s ahol az ember boldogságának egyik kulcsa, hogy ráérezzen, része ennek az egyetemes energiamezőnek, része a Rendnek, s át tudja adni magát neki.


Redford helyében valamivel feszesebbre vágtam volna a filmet, s bár Matt Damont és Charlize Theront is bírom, ebben a szerepben is feltalálják magukat, azért a tíz év az tíz év, a harmincasok nem huszonévesek, szóval idősebb színészekre osztottam volna a karakterüket. Na, de nem vagyok Lóbelt Ledfold :D, a filmet pedig nagyon élveztük így is. 

A gyógyulásról, a múlt traumáin való tudatos továbblépésről és a félelmen való felülemelkedésről is szól, de a legjobb benne az, amire kifut! 
A végét nem árulhatom el, mert nem akarok spoilerezni, de még annyit, hogy valahol hihetetlen, hogy nem tudok még egy sportfilmet mondani (de általában véve filmet-könyvet se nagyon), ahol valami hasonló dolog születik meg, mint itt… pedig ez annyira, de annyira esszenciális! 

Remélem, elég talányos maradtam, szóval ha egy finoman tanító, nem is annyira a sportról (de arról is) szóló, tudatos életre inspiráló felemelkedés-sztorit akartok nézni, akkor  jó szívvel ajánlom a Bagger Vance legendáját, a lassan békebelinek és old schoolnak számító, kétezres évek eleji Hollywoodból. :)

**

Bagger Vance legendája (The Legend of Bagger Vance, 2000)

R: Robert Redford 

IMDb adatlap. 

Angol nyelvű előzetes. (Magyarul csak részleteket találtam a YouTube-on, előzetest nem, de a filmet biztos, hogy meglelitek szinkronnal és felirattal is. Hivatalosan azt hiszem, az amazon Prime-on van fenn.)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése