2023. január 12., csütörtök

Képzőművészet: AZ ERDŐ LELKE - HIRO ISONO FESTMÉNYEI

Vannak művészek, akiknek a világa annyira megérint, hogy ez már több is, mint érintés: alkotásuk látva, olvasva vagy egyéb módon befogadva megnyílik a szívem és magamra ismerek abban, amit létrehoztak. 

Különleges, a mindennapokat átalakító élmény ez, amit rendkívüli módon imádok mindkét oldalról megélni: úgy is, mint alkotó (amikor az én szövegemhez kapcsolódik így valaki), és úgy is, mint befogadó. Művész és műélvező. :)

Hiro Isono képeit felfedezve egyből beütött ez a katarzis és tudtam, hogy írnom kell róla, főként pedig megmutatnom, itt, a blogon. 
Én sosem hallottam Róla ezelőtt, a Pinteresten nézelődve ugrott fel egy képe és alaposan utána kellett járnom, hogy megtudjam, ki is Ő. Vagyis ki volt, hiszen 1945 és 2013 között élt Japánban. Az 1993-as Secret of Mana című Nintendo-játék illusztrátora, látványtervezője volt, aztán még számos digitális, illetve vegyes technikával készült festmény és rajz alkotója. Kiadott több könyvet, amiben ezek fellelhetők, de alapvetően az említett japán videojátékkal kötik össze a nevét és szinte csak a gamer szubkultúrában ismert. 

Valamennyi képén az élő-lélegző természet, azon belül is legtöbbször az erdő és az esőerdő a főszereplő. De ennek a térnek mi, a szemlélődők is részei vagyunk, annyira megnyit és bevon a tisztasága, a békéje. 
Gyakran vehetünk észre a képein apró emberalakokat, gyermekeket, akiknek a pozíciójával könnyen azonosulhatunk, vagy például itt, a lenti sorban az utolsó képen egy fotelt, amibe képletesen azonnal belehuppanhatunk. :)
 
Nicholas Roerich festményein éreztem hasonló jelenlétet - spirituszt, Lélekjelenlétet –, hogy érzi és vissza tudja adni az adott tér lényegét, legmélyebb esszenciáját (Roerichnél ez a tér jellemzően a Himalája volt).

Szóval hosszú idő után Hiro Isono képeivel indítom újra a képzőművészetről szóló bejegyzéseket a blogon (a Művészeti ajánlók menüpontban találjátok majd őket, ahol lesznek újra rövidebb film-, zene- és könyvajánlók is – írom, ahogy majd áramlik). 

Gyönyörködjetek bennük Ti is, s ha tetszettek, örülök, ha megosztjátok, mi van Bennetek! ;)

(Ha jobban beléjük merülnétek, az egyes képekre kattintva nagyobb méretben láthatjátok őket.)**

A blog megújulásával a hírlevelem is átalakul. Ha már feliratkoztál, akkor az adataid frissítésével (minden korábbi levél alján megtalálod ezt a linket), ha még nem, akkor pedig az új regisztrációkor tudod beállítani, milyen témákról szeretnél hallani a jövőben! 

(Jellemzően a kurzusokat, írástanítást és a blogbejegyzéseim, saját alkotásaim választottam így el, mert az érdeklődők két halmaza nem feltétlenül fedi egymást.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése