2023. június 3., szombat

Műfordítás: MIRABAI STARR: BEFELÉ FORDULÁS – A SZEMLÉLŐDŐ ÉLET GYAKORLÁSA (részlet)

A szemlélődő élet körkörös mintázatot követ: éberségünk befelé figyeléshez vezet, a befelé figyelés pedig még több éberséget hív elő.

Talán éppen vacsorát készítesz és kilépsz a konyhakertbe, hogy nyisszants egy kis snidlinget, amikor megpillantod az északi hegyek fölött kikerekedő holdat. Teljes és ragyogó, mint egy várandós nő, aki belülről sugárzik.
Hirtelen úgy érzed, nem bírod elviselni ezt a szépséget. Az olló megáll a kezedben, könny gyűlik a szemed sarkában, majdnem eláll a lélegzeted.
Tekinteted ellágyul, személyes identitásod peremei elolvadnak. Elnyel a hold szíve.
Mindez természetesnek érződik, és sehol máshol nem lennél most szívesebben, mint itt. De pirul a hagyma, úgyhogy visszafordulsz a zöldfűszerekhez, majd bemész. Folytatod a szósz készítését, aztán megterítesz.Nem ez az első alkalom, hogy eltűntél valami szépben. Tapasztaltad már megfigyelő és tárgy kettősségének feloldódását, amikor a lányod kezét fogtad, miközben életet adott az unokádnak; amikor a haldokló barátod ágyánál a Hashkiveinut énekelted, egy héber imát a békés elalvásért; vagy amikor megadtad magad a szerelmed ajkainak.
Belevesztél már a bánatba, amikor összetört a szíved, aztán úgy érezted, még a vágyat is elveszítetted, hogy valaha újra összerakd magad; később megélted, hogy a halálfélelmed is elveszett.
Rég’ abbahagytad már, hogy mindenáron meg akard mondani, hogyan legyenek a dolgok. Megnyíltál az ismeretlenre.
Ezért van az, hogy a látszólag hétköznapi pillanatok, mint a holdkelték vagy a szerelmeskedések ennyire kikapcsolnak. A fátyol visszahúzódott. Mindent kimeríthetetlenül szentségesnek érzel.
Nem ezt tanították neked gyerekkorodban a templomban. Lelked az élet veszteségeinek kovácsműhelye formálta, a közösség olvasztótégelye galvanizálta, a kapcsolat esője tette termékennyé és a Földanyával megélt intimitás áldotta meg.
Ott pillantottad meg az Isteni arcát, ahol a legkevésbé számítottál rá.
Ezért vonzódsz a szemlélődő élethez és gyakorlod ösztönösen.
Minél többször fordulsz szándékosan befelé, önmagadba, annál több szépség válik elérhetővé számodra.”
Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése