2023. június 2., péntek

Alkotósarok: MIÉRT ÉRDEMES BLOGOT ÍRNI (MÉG 2023-BAN IS)?


Épp egy nagyszabású cikket olvasok, mely a legújabb blogolási trendekről és ingyenes eszközökről szól - jól jön minden plusz anyag a júniusi Blogírás kurzushoz! 

Ennek kapcsán gondolkodtam el, hogy mit jelent nekem a blogolás, és hogy akik rátaláltunk erre a formára, miért tartunk ki, újulunk meg és élvezzük annyira ezt az egészet, rendületlenül. :)

Úgy 17 éve, amikor lelkes blogolvasó, majd lassan egy évtizede blogger is lettem (még nem a Csendvirágokkal), nagyon más volt a médiakörnyezet és úgy általában véve az életünk. Ezt nem csak a korom miatt mondom, bár nyilván van ennek egy generációs vetülete is. Egy biztos: a közösségi média boom-ja, mindenekelőtt a Facebook, de a Twitter, a YouTube, az Instagram és a TikTok (meg még egy sor másik, rövidebb-hosszabb ideig maradó divathullám) nagyon megváltoztatta az online kommunikációt, és mind a befogadói, mind a szövegalkotói szokásainkat.

Viszont blogot írni még ma is menő, sokan olvasunk jelenleg is blogokat, és nem tudom, Te hogy vagy vele, nekem kifejezetten igényem, hogy régi-új kedvenceimet rendszeresen megnézzem / felfedezzem.
Eleve jobban szeretek blogokat olvasni, mint a Facebook-ot görgetni vagy az agyonpolitizált és/vagy elbulvárosított hírportálokat, magazinokat bújni. És picit önző is vagyok, amikor blogíró kurzust indítok, mert szeretnék magyar nyelven is több igényes, klassz tartalmat olvasni, eredeti hangokat hallani. :)

Szerintem ez a 3 legfőbb oka, hogy a blog formának nem csak létjogosultsága, de jelentősége is van manapság:


1.) Értéket teremthetsz vele. 

Ez így nagyon általános és talán fellengzősen is hangzik, mégis így van. Nem pusztán  fogyasztók vagyunk - illetve rajtunk áll, hogy csak azok vagyunk-e vagy ennél többet szeretnénk! 
A fogyasztói mentalitásunkat egyébként érdemes tudatosan górcső alá venni és átalakítani, főleg, ha esetleg azon nyavalygunk, hogy sok olyan hatás ér bennünket, amit üresnek, sekélyesnek vagy manipulatívnak érzünk.

A blog kitűnő platform arra, hogy megmutassuk magunkat.  Elképesztő sokszínűségre ad lehetőséget, és igen tágas út: gyakorlatilag bármiről írhatunk, szinte bármit és szinte bárhogyan kinyilváníthatjuk, ami fontos nekünk.
Persze ez mégsem egészen így működik, vannak trükkök és megfontolni valók, és a kurzuson abban is segítek, hogy az alapjaid tiszták legyenek. Vagyis, hogy rájöjj és ki is tudd fejezni, mi az, amit valójában szeretnél ezzel a formával.


2.) Független lehetsz a segítségével. 

Ezt már első blogom írása idején is éreztem és fontosnak tartottam, amikor még úgy tűnt - akkor csupán az okostelefonok első hulláma köszöntött be, legalábbis Magyarországon -, hogy majd mindannyian nyithatunk egy ablakot a nagyvilágra, mindannyian "csinálhatunk médiát".
Valójában ennél sokkal bonyolultabb, hierarchizáltabb a piaci helyzet, és épp ezért nehezebb is boldogulni benne, mint gondoltuk, főleg a nagy techcégek egyre erősödő uralma idején, mégis, továbbra is óriási lehetőségeket rejt a saját blog!

Ha (csak) a Facebook-oldaladra vagy más közösségi média csatornádra koncentrálsz, teljesen ki vagy szolgáltatva az algoritmusnak, ami kevés embernek jelenít meg, azoknak is csak ideig-óráig. Még egy nap sem telik el, a szuper tartalmad eltűnik a süllyesztőben.
Míg a blogod egyben a védjegyed és a névjegyed - lényegében bármit csinálsz, nem csak, ha író vagy! Ezek az anyagok alakíthatóak, rendezhetőek, kereshetőek és teljesen ingyen vagy fillérekből tartalmilag és formailag is igényes, akár honlapszerű online teret kreálhatsz magadnak. Ami aztán organikusan járja a maga útját és fejlődik, s amit felfedeznek és megszeretnek azok, akiket illet. :)

Az alkotásaimra és a kurzusaimra is sokan találtak rá reklámozás nélkül, "véletlenül", netes böngészés közben. Kaptam ingyen könyveket kiadóktól, amikor recenziókat írtam, csak úgy, mert tetszett, amit írok (és persze jól jött nekik is az organikus reklám), nem is beszélve a vállalkozásomat érintő folyamatos előrelépésekről, amiket jelentős részben a blognak köszönhettem, köszönhetek. 

Igen, bele kell tenni az energiát - és nem feladni az elején, vagy ha szükséges, újrakezdeni 
 -, bele is kell jönni, a kezdeti gyerekbetegségeket túlhaladni, viszont egy idő után sok minden önjáróvá, könnyűvé lesz, miközben élvezed és Téged is inspirál az egész. 
És milyen jó már, hogy bárkit a blogodra irányíthatsz, ami a Te tered a virtuális világban, nem vagy kiszolgáltatva mindenféle más energiáknak, reklámmentes lehetsz... és így tovább!

 


3.) Építkezhetsz és épülhetsz általa. 

Megint csak többféle, sokféle értelemben. Mert ahogyan fejlődsz, úgy fejlődik, alakul (és átalakul) Veled együtt a blogod is. Személyiségfejlesztő hatása is van, mert elköteleződsz valaminek a teremtésére és folyamatosan reflektálhatsz magadra. Magában a blogolásban is fejlődhetsz és rengeteg örömteli kapcsolódásra tehetsz szert.

A blog interakció az olvasóiddal - a kurzuson a célközönséged megtalálásáról is lesz szó, nem csak szó, gyakorlat is ! ;) -, adhatsz vele, kaphatsz általa és bármit szeretnél felépíteni - akár a szerzői reputációd (például íróként, fotósként, vagy bármilyen összművészeti megvalósításban), akár a vállalkozásod, a saját, eredeti kis - vagy nem is olyan kis :) - tered, megteheted.
Ha szívvel-lélekkel és kellő alázattal csinálod, lesznek olvasóid és sok olyan dologgal lepheted meg magad, amire kezdetben nem is számítottál. 

Ha szeretnéd magad jobban beleásni a témába, ha úgy érzed, eljött a Te időd: 


**

 Az aktuális és közelgő tanfolyamokról itt olvashatsz, ha pedig szeretnéd, hogy kapcsolatban maradjunk, iratkozz fel tartalmas hírlevelemre!


 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése