2020. április 25., szombat

Alkotósarok: 5 TRÜKK, HOGY MEDERBE TERELD A SZÉTFOLYÓ IDŐT (Anélkül, hogy elveszne a jelenlét öröme)

Nemrég jött szembe velem ez a kis vicces szösszenet:
„Fura egy év volt eddig 2020. Február 29 napos volt, márciusban legalább 300 napot számoltam, április meg kb. 5 éve tart.” 
Sokunknak elege van már ebből a karantén-létből, és ez lényegében független attól, hogy home office-ban dolgozik-e valaki (én például egyébként is) vagy most kellett váltania, esetleg továbbra is bejár a munkahelyére vagy kényszerű újratervezésben van. 
A címbeli „szétfolyó időt” nem arra értem, hogy túl sok az időnk vagy elúszik a napunk azzal, hogy nem csinálunk semmit, hisz’ ha egész nap sürgő-forgó üzemmódban vagyunk, a folyamatos tevékenységgel ugyanúgy elúszhatunk! A „szétfolyó” itt annyit jelent, hogy parttalanság van. 
Parttalan állapot, mert még nem igazán látjuk a bezárás végét, sem a következményeit. Egyéni és kollektív szinten is extrém nagy bizonytalanságot élhetünk meg, a régi rutinjaink kevésbé működnek, a túlhajtások és pótcselekvések pedig sokszorosan „bosszulják meg magukat”, stresszt eredményezve.
Számos helyen leírták, hogy ez az időszak milyen remek lehetőséget nyújt a befelé figyelésre és az újratervezésre, új, bennünket és egymást jobban szolgáló prioritások felállítására, sőt egyfajta spirituális, tudati-lelki „forradalomra”. Én úgy látom, ez csak akkor, illetve azoknál fog működni, akiknek valóban az a szándéka, hogy változtassanak. 
Ha a "túlélő-program" a domináns, akkor viszont csak kibekkelni akarja az ember ezt az egészet. Természetes, hogy ez is ott van bennünk, és arról talán még több cikk szól mostanában, hogy legyél gyengéd és elfogadó magaddal, és ne akarj világot váltani a karanténben, mert ez bizonyos értelemben a „gyász” időszaka is (a régi életformánk elvesztését gyászoljuk)  - és így tovább.
Ha jártál már hozzám kurzusra, tudod, hogy az egyensúlyt képviselem: van, amikor kell az a plusz erőfeszítés, van, amikor pedig egy teljesebb belelazulás abba, ami van. A „mit” és „hogyan” pedig akkor lesz hiteles (önazonos), ha nem fejben dől el, nem koncepciók által, hanem a Lélekjelenlét, a Te benső forrásod vezérel. 
Összességében azonban igaz, hogy ha fejlődni szeretnénk, felül kell tudnunk emelkedni a túlélő-üzemmódon és élni az erőnkkel. 
 

Ebben a bejegyzésben összegyűjtöttem néhány olyan egyszerű "trükköt", melyek tapasztalataim szerint segítenek rendet teremteni és ráállni a belső ritmusunkra a mindennapokban. Nem egy merev rendszerre, inkább valami rugalmasra, amiben jobban önmagunk lehetünk és tisztábban érezhetjük, mire vagyunk hívva belülről, a pillanatban.

Ezek a lépések akkor is segítenek, ha hajlamos vagy a halogatásra, és többféle körülmény esetén - gyerekekkel, egyedül vagy társsal élve, karantén idején vagy után, pár percekre vagy hosszabb időtartamra rendszeresítve - egyaránt megtehetők.

Lássuk! 

1.  TEGYÉL MEG „CSAK” MAGADÉRT IS DOLGOKAT! 
  

Nekem a home office életmód harmonikus megélésében is sokat segítettek olyan látszólag apróságok, hogy például itthonra is felöltözöm olyan ruhákba, amik kényelmesek, de csinosnak érzem magam bennük és társaságban is szívesen viselném őket. Vagy, hogy megcsinálom az arcápolási rutinomat (nem 25 lépésben, mint Liv Tyler, de mondjuk háromban-négyben :)), felteszek egy finom illatot (ezt nagyon szeretem most), megajándékozom magam egy tea- vagy kávészünettel, és így tovább.

Kinek mi az, ami az örömérzetét növeli, mindenesetre szuper, amikor teszel magadért és megcsinálsz olyan dolgokat, amikkel nem akarsz senki másnak megfelelni, hanem Neked egyszerűen így jó.
(A most véget ért Bőségtudat kurzuson számos gyakorlatunk volt a megengedésre, befogadásra és élvezetre, ha jártál egyik vagy másik alkalmon, érdemes elővenni ezeket is, leginkább pedig spontán megélni, ami jön!)


2.    LEGYEN „SEMITTEVŐ” IDŐD! 

Ez most furán hangozhat, különösen, hogy ilyen „előkelő” helyre teszem egy „mederbe terelős” cikkben, de nagyon fontos és elemi szinten felfrissítő!

Visszatérő kérdésetek a kurzusokon a halogatás. Saját tapasztalatom és másoknál is látom: sokszor épp azért nincs időnk számunkra egyébként fontos dolgokra, mert iszonyúan túlvállaljuk és túlstresszeljük magunkat. A „mindig kell valami figyelemlekötő tevékenység” egy félelem-alapú, beszűkült tudatállapot, amiben nem tud élni a jelen pillanat ragyogása.

Nagyon csalóka, de az online lét nagyobb részben pont ilyen figyelemlekötő tevékenység, szóval amikor semmittevést mondok, nem a fészbukozásra meg a sorozatnézésre biztatlak (persze tedd, ami igazán jó érzéssel jön!), hanem a „csak lenni” megengedésére.
Ha rendszeresíted az ilyen valódi kikapcsolódást, meglátod, mennyi energiád szabadul fel és hogy beindul / újjáéled a kreatív áramlás!3.  ALKOSS! – A legjobb ötletek a csendből születnek, a gondolatok közötti űrből (forrásból), de neki is kell állnunk megvalósítani őket!  Úgyhogy ne maradj fejben! 
A rendszeres alkotótevékenység (legyen szó írásról vagy bármi másról), és a vágyaid megvalósításának útján tett lépéseid hihetetlen módon inspirálnak, belülről töltenek fel, miközben „kint” is egyből megmozgatják az energiákat és visszacsatolást hoznak.

Ha úgy érzed, a fókuszáláshoz és előrelépéshez kell most az extra muníció, szeretettel látlak a kurzusokon!


4.  MENJ KI A TERMÉSZETBE!

Hú, ez mekkora jolly joker! Ha az erkélyeden, ha a szomszéd parkban, ha az erdő mélyén vagy valamilyen víz partján tudod megélni, akkor ott; nem a helyszín számít, hanem hogy tudatosan kinn légy a szabadban, hogy kapcsolódj a földdel, az elemekkel, a tiszta tér energiájával. Elemi fontosságú, szó szerint ezzel tudod a legtöbb táplálást adni magadnak.

Mozogj, töltődj, élvezd – így kikerülsz a fejedből és amikor visszatérsz a tevékenységeidhez, jobban fogsz tudni fókuszálni.
Bónuszként pedig a természetben való gyakori tartózkodás segít ráérezni a saját ritmusodra, ami belülről vezérel az adott napodon, nem azért mert összeírtál egy to do list -et!
(A ritmussal a Lélek-óra Versíró kurzuson kiemelten foglalkozunk!)


5.  SZABJ HATÁROKAT!

Légy irányítója az Erődnek, vezesd magad, miközben figyelsz az erő és a gyengédség egyensúlyára is (azaz: belülről vagy vezérelve)!

Minek van itt az ideje, mit kell tenned, mi az, ami nem lényeges, és mi az, ami felesleges?
  • Azokhoz a dolgokhoz, amiket halogattál, tegyél oda magadnak (betartható) határidőket – és tartsd is be őket! Állíts be emlékeztetőket, tegyél ki falragaszokat, légy kreatív! 
  • Ami fölösleges az életedben, attól meg szabadulj meg bátran! Nem kell kampányszerűen, elég ha a pillanatban jelen vagy. Ha otthon dolgozol, tedd le időben a munkát!
Ne engedd, hogy bárki vagy bármi dróton rángasson, meghatározza, mit és hogyan tegyél – ne feledd, addig és azt csinálják meg Veled, amit engedsz!
Légy az uralkodója saját birodalmadnak és élvezd benne a létezést! :)

Örömteli megélések kívánok! Ha tetszett a bejegyzés, írd meg, és azt is szívesen veszem, ha a saját tapasztalataid, meglátásaid is megosztod!

Szeretettel:

N’alika

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése