2024. június 19., szerda

Felszabadító Kreatív írás: GYAKORI KÉRDÉSEK ÉS VÁLASZOK A KURZUSOKRÓL

Ezen az oldalon a Felszabadító Kreatív írással kapcsolatban leggyakrabban felmerülő kérdéseket gyűjtöttem össze és válaszoltam is rájuk. :) [2024 júniusában picit frissítettem a bejegyzést, ezért előre sorolom.]1.  Mi az a kreatív írás?

A kreatív írás angolszász eredetű, de világszerte létező (gyűjtő)fogalom.
Olyan írástanfolyamokat takar, melyekhez nem szükséges előképzettség, s melyek azon az elven alapulnak, hogy az írás és az alkotás öröme mindenféle akadémikus tanulmány nélkül is, MINDENKI számára elérhető.
Ezek a kurzusok nem ígérik, hogy író leszel vagy írásból fogsz megélni, nem kapsz plecsnit, mint mondjuk egy OKJ-s képzés végén. 
Viszont a hatásukra felszabadultan alkothatsz, létrehozhatsz bármit, ami belőled születik, írástechnikát, önismeretet, irodalmat és sok minden egyebet is tanulhatsz, sőt akár még íróvá is válhatsz! ;)

 

2.  Miben különbözik a Felszabadító Kreatív írás más kreatív írás tanfolyamoktól?

Eredetiséged, saját hangod, saját utad támogató íráskurzusokat tartok. A valódiságon, az autentikus, hiteles, önazonos tartalom létrehozásán nagy hangsúly van. Komoly mesterségbeli tudásra tehetsz szert, fejlődik a formaérzéked és rengeteg tippet, trükköt mutatok, hogy jobb szövegeket tudj létrehozni, de a művészet felől közelítünk a mesterséghez és nem fordítva!


3.  Segít, ha komolyabb szándékaim vannak az írással?

Persze, hogy igen! :) Bár játékosság és könnyedség jellemzi őket és arra bátorítanak, hogy merj megszólalni a saját hangodon, a kreatív írás kurzusokat világszerte (főleg) profik tartják.
Gyakran diplomás tanárok és/vagy írók.

23 éve tanítok; magyar nyelv és irodalommal és filmelmélet-filmtörténettel kezdtem., majd mozgóképkultúra és médiaismerettel folytattam. Most már nem gimnáziumban és nem szaktantárgyi keretek között teszem, de a kurzusaimba beépültek mind a tárgyi ismereteim, mind a pedagógiai, mind pedig a saját írói tapasztalataim. Az évek során több ezer (!) különböző korú és felkészültségi szintű tanítvánnyal dolgoztam együtt és rengeteg szöveget olvastam, véleményeztem.
Az első kreatív írás tanfolyamomat több mint 15 éve, 2009 tavaszán indítottam (akkor még fizikai formában, Budapesten), szépirodalmi és egyéb írói munkásságomba pedig betekinthetsz ezt a blogot és/vagy négy könyvem megvásárolva.
Online kurzusaimmal az alkotói blokkok feloldásától a műfajismereten és stilisztikán át a kiváló karakterépítésig és a biztos kézzel való történetvezetésig rengeteg dologban tudok segíteni neked. Mivel sikeres blogot és prosperáló vállalkozást vezetek, még abban is, hogyan találd meg az (olvasó)közönségedet! 

 

4.  Nem lesz túl nehéz, ha nem annyira az írástanulás, mint inkább az önismeret a célom?

A kurzusokkal az autentikus - azaz eredeti, hiteles, valódi - önkifejezést támogatom. Nemcsak az írói érés, hanem az önismeret szándékával is sokan jönnek hozzám. A gyakorlatok többszintűek és úgy alakítottam ki őket, hogy mindkét helyzetben sokat adjanak, variációik és mélyítési lehetőségeik miatt pedig kellően rugalmasak.

Ha hív ez a kaland, de úgy érzed, zéró írástapasztalatod van, a kurzusok többségét jó szívvel ajánlom így is. (Hogy melyiket igen és melyiket nem, a 8. pontban olvashatod!)
A gyakorlatok leírásán keresztül pontos instrukciókat adok, és ha igényled, e-mailes konzultáció során segítek.
A tanfolyamok akkor is hasznosak, ha nem az írás a szívszerelmed, hanem a más területen való kiteljesedéshez, vagy általában véve önbizalmad növeléséhez és a felszabadult önkifejezéshez, kommunikációhoz használnád a kreatív írás katalizátorát és eszközeit.


5.  Elég sok a dolgom a mindennapokban. Bírni fogom a tempót? 

Természetesen azt nem tudom megmondani, bírni fogod-e, mert nagyban függ attól, mik a szándékaid és mennyi energiát teszel bele a kurzusba. Hisz' a gyakorlatok csak ugródeszkák, te kelted őket életre!
Az időszervezésről, valamint az alkotóerőt korlátozó tévhitekről is több cikket írtam, egy részüket itt, a blogon is megtalálod - nézz körül az Alkotósarokban!

A tempó egyébként tartható, a visszajelzések alapján sokatoknak sikerül, és azt is szoktam mondani, hogy ha a gyakorlatok kb. 2/3-át elvégzed, már tökéletes flow-élményben lehet részed! 
Viszont egyáltalán nem gond és nem kapsz kevesebbet, ha teljesen önállóan és akár a megadott 2, 3 vagy 4 hetes időtartam többszöröse alatt végzed el a gyakorlatokat!

 
6.  Pontosan hogyan zajlik az online kurzus?

Modulokba rendezett e-tananyagokat küldök, általában nyomtatható pdf fájlokat és letölthető, mp3 formátumú hanganyagokat. Hetente egy e-mail-t kapsz a szokott időben, 2, 3 vagy 4 héten át. 
Az anyagot a végén akár össze is fűzheted egy munkafüzetté. 

Nem kell tehát fix időpontban online lenned, nincsenek zoomos találkozók, elég ha hetente egyszer letöltöd az anyagot az e-mail fiókodból!
Kérlek, ügyelj arra, hogy helyesen begépelt, valamint megbízhatóan működő e-mail címet adj meg, és ne legyen tele vagy lekorlátozva a fiókod, azaz tudj fogadni leveleket, anyagokat. (A citromail és időnként a freemail, indamail esetében szokott gond lenni. A gmail megbízhatóan működik, de az elején érdemes figyelned a Promóciók, Fontos, Friss vagy Spam mappákat is - a Te mailezési szokásaidtól is függ, hová teszi be a rendszer a levelet.) Ha több helyről szoktál e-mailt megnyitni, az eszközeid szinkronizálására is figyelj oda, hogy ne csak PC-n vagy mobilon kapd meg az új leveleid!
A jelenleg állandó lehetőségként elérhető Regényírás anyagát nem részletekben, hanem egyben kapod meg, már a jelentkezésed és befizetésed után!


7.  Ellenőrzöd a feladatokat? Kapunk valamilyen visszacsatolást?

Nem, és igen - mindjárt kifejtem. :) A feladatokat nem ellenőrzöm, Egyrészt a gyakorlatoknak nincs helyes vagy helytelen megoldásuk, másrészt az önállóságra és a függetlenségre szeretnélek ösztönözni Benneteket! 
Felszabadító Kreatív írás online kurzusok anyagai - lépésről lépésre felépített gyakorlataik révén - könnyen követhetőek és gyakran tartalmaznak önellenőrzési szempontokat is.
Ha elakadnál, ha kérdésed merül fel vagy csak megosztanál velem valamilyen élményt a kurzusanyaggal kapcsolatban, a tanfolyam ideje alatt e-mailben írhatsz nekem, s én személyre szabott figyelemmel válaszolok!
A kurzusok egy részéhez (melyek a  kurzusnaptárban az "A" jelzést kapják) építő írásvéleményezés is tartozik: meghatározott terjedelemben (az irányadó 10.000 karakter, 5 A/4-es oldal) írást vagy írásokat küldhetsz nekem, mely(ek)re alapos reflexiót adok. Rámutatok az erősségeidre és a fejlesztendő területekre, konkrét, támogató javaslatokat nyújtok, a szövege(k)en pedig akár több körben is dolgozhatunk együtt, amíg tökéletesen elégedett nem leszel a munkáddal. :)  A tapasztalatok szerint a konzultáció és a visszacsatolás e közvetlen formája nagyon hasznos és inspiráló az utatokon. Kukkants bele a Vélemények rovatba, mit írtak erről mások!
A naptárban "B" jelölésű kurzusok nem tartalmaznak ilyen visszacsatolást, az"R" jelölésű Regényírás monumentális, az önálló feldolgozást és a saját tempót kifejezetten igényló anyagához szintén nincs szövegvéleményezés. Viszont ezekre is igaz, hogy ha elakadnál vagy kérdésed merül fel, e-mailben megkereshetsz és segítek! 

8.  Hányféle kurzus van és mitől extrák?

Jelenleg tizenkét időszakos tanfolyam és egy állandó lehetőség. Abban a sorrendben mutatom őket, ahogy létrejöttek:
 • Felszabadító - Viszlát, alkotói blokkok, éljen az áramló írásélmény! 
 • Történetek - Magabiztos prózaíró alapok könnyedén.
 • Gyógyító mese- és haiku-írás  - Saját meséid és verseid erejével gyermeki éned felszabadultságáért és a jelenlét öröméért.
 • Élethivatás - Mire vagy hívva belülről, autentikus éned által és hogyan valósíthatod meg? 
 • Film-Kép-Írás - Keltsd életre a benned élő vizionáriust: tanulj látni és láttatni! 
 • Lélek-óra Versíró kurzus - Kerülj mélyebb kapcsolatba magaddal, fejleszd lírai oldalad, válj költővé! 
 • Regényírás* - Ugródeszka és sorvezető a "nagy mű" létrehozásához (Állandó lehetőség) 
 • Blogírás - Szólalj meg a saját hangodon, találd meg a tieid, építsd fel és vidd sikerre saját blogod! 
 • Bőségtudat - Önszeretet, önbecsülés és újraéledő teremtőerő: lépj egy nagyot magad felé és előre! 
 • A novellaírás művészete* - Légy a műfaj ismerője, a stílus művelője és  a szerkezet mestere! 
 • Fantasy, sci-fi és filmnovellaírás - Zsánerben is írj valódit! 
 • Love Story - Tanulj meg remek karakter-kémiát és felejthetetlen szerelmi történeteket alkotni, ugorj fejest a szerelembe!  
 • Jövő-teremtő - Katalizátor, hogy teremtsd a legmagasabb lehetőségeid szerinti életet. 
Mindegyik kurzus különleges, mert más-más területre irányulnak, a gyakorlatok teljesen egyediek, s bár nagyon sok írásmesterségbeli fogást sajátíthatsz el, a non plus ultra az a szellemi és spirituális dimenzió, amivel az önismereti úton - minden írástechnikai tudást felülmúlóan - ajándékozhatnak meg. Vagyis te magadat velük! :)

Ha igazán nagy fejlődésre vágysz, gyere minél több tanfolyamomra, mindegyikkel nagyot lehet lépni!
* A kurzusoknak a szó szoros értelmében nincs előfeltételük, de a csillaggal megjelöltek esetében azt javaslom, ezekbe csak akkor vágj bele, ha már nem érzel magadban jelentősebb blokkot az írás kapcsán, illetve egyszerű elbeszéléseket, kerek történeteket fel tudsz építeni! Ha az említett dolgokban nehézségeid vagy hiányosságaid vannak, gyere előbb egy másik, az igényeidhez jobban passzoló kurzusra!
A kurzusnaptárban láthatod a tanfolyamok rövid leírásait, de ha a a döntésben szeretnél további segítséget kapni, keress bátran!

9.  Melyik kurzus a nekem való? Hogyan válasszak programot / milyen sorrendben csináljam meg őket?

Olvasd el az aktuális menetrendet (a leírásokat), hangolódj rájuk és válassz! 
Az az izgi, hogy alapvetően nem szintek vannak, hanem témák. Bármelyiket megcsinálhatod és akár mindegyiket is, (szinte) bármilyen sorrendben, de vedd azért figyelembe, amit a 8. pontban írtam - a tanfolyamok közül néhányhoz mindenképp szükséges már írástapasztalat!

A kurzusok között nincsenek átfedések! Garantáltan nem fogsz unatkozni, ha mindre benevezel, és rengeteget tanulsz, változol, bontakozol! 

Folyamatosan születnek az új kurzusok, a korábbi tanfolyamok anyagait bizonyos időszakonként - az én fejlődési és érési folyamatomnak megfelelően - megújítom, amit jelezni szoktam a beharangozóban. Rengeteg értékes visszacsatolást adtok, ezek tapasztalatai beépülnek az anyagokba és a bónuszokba.

10. Vállalsz egyéni coachingot / mentorálást?

Csak a kurzusok keretén belül vállalok. Lásd erről részletesebben a 7. pontot!


11.  Milyen korosztálynak ajánlod a kurzusokat?

Elsősorban felnőtteknek, de intellektuálisan érettebb kamaszoknak is, adott esetben  akár már 13-14 éves kortól. Ha kiskorút (18 év alattit) íratsz be vagy 18 év alatt jelentkezel, mindenképp egyeztessünk előtte! 

Felső korhatár nincs! :) Ne aggódj, eddig 12-től 72 éves korig mindenféle korosztályból végigcsinálták már a kurzusaimat, pozitív visszajelzéseket adva!12. Mire jó ez az egész, mit kezdek majd az itt tanultakkal?

Ezt neked kell érezned és a tapasztalatok alapján érezni is fogd! Rengeteg különféle cél, szándék és továbblépési lehetőség van; könnyen lehet, hogy olyasmi születik vagy olyan új irányok jelennek meg benned a kurzuson, melyek felülmúlják az előzetes elképzeléseidet! :)


Tartalmas hírleveleimben, valamint itt, a blogon az Alkotósarokban és a tanfolyamok Facebook oldalán is számos inspirációt osztok meg. 
Nem utolsó sorban pedig ajánlom figyelmedbe azokat a beszámolókat, melyeket a kurzusok résztvevői írtak arról, mit kaptak - itt találod őket!

+1: Hogy kell kiejteni a neved és mit jelent?

Nálikának kell ejteni. A N'alika név egy meditációban érkezett hozzám, afféle léleknév. Már 9 éve használom, nemcsak szerzői névként, de tanárként is és a magánéletben is.

A név kapcsán azt még elárulom, hogy - mint később megtudtam - aposztróf nélküli formájában van egy ilyen szanszkrit szó, a jelentése pedig lótusz, illetve a lótusz szára. Ez köti össze a virágot a gyökerével - kedvemre való ez a jelentés is, azóta a Csendvirágok logójába is beletettem ezt a szimbolikát.

Röviden, de kicsit mélyebben - vagy ha úgy tetszik, spirituálisabban - írtam a nevemről ebben a bejegyzésben. Ez pedig egy könnyedebb hangvételű bejegyzés, ha szeretnél jobban megismerni, ajánlom figyelmedbe: 10 random tény rólam.


Remélem, minden kérdésedre választ kaptál! Ha valamire mégsem, írj bátran a Kapcsolat menüben található e-mail címemre!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése